tirsdag den 13. december 2011

forsøg: bestemmelse af salt i havvand

I forbindelse med gennemgang af ionforbindelser har vi lavet et forsøg, hvor vi skulle bestemme salt i havvand.  Metoden vi brugte kaldes en titrering. Denne metode kunne også bruges til bestemmelse af salt i chips.
Til 5 mL havvand tilsatte vi en indikator og derpå tildryppede vi en opløsning med sølvnitrat. Sølv-ionerne i sølvnitratopløsningen reagerer med chlorid-ionerne i havvandet og danner sølvchlorid, som udfældes. Når vi har tilsat nok sølvnitrat er der ikke flere chlorid-ioner tilbage i havvandet og sølv-ionerne reagerer derpå med indikatoren, som skifter farve fra gul til rød. Vi ved nu, hvor mange mL sølvnitrat-opløsning vi har sat til havvandet. Vi fremstillede derpå en række saltopløsninger med en kendte masse af salt og tildryppede også sølvnitrat-opløsning til 5 mL af disse indtil farveskiftet.
Vi kunne nu lave en standardkurve, der viser massen af salt for de kendte saltopløsninger som funktion af tilsat mL sølvnitrat. På denne kurve kunne vi så aflæse, hvor meget salt, der var i havvandet.
Massen af salt opgives som masseprocent, der er det samme som massen af salt (i gram) i 100 mL (vi antager at de 100mL vejer 100 gram) havvand.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar